NĂSCUT ÎN

București, România

INSTRUMENT

Vioara I

Despre

Konzerthaus Orchestra Berlin

Născută în 1989, în București, a început să studieze vioara la vârsta de 6 ani. După absolvirea Colegiului Național de Arte „Dinu Lipatti” din orașul natal, Alina a urmat cursurile Universității de Muzică „Hanns Eisler” din Berlin, obținând atât diploma de licență, cât și cea de masterat la clasa de vioară a profesorului Ulf Wallin. Pe parcursul studiilor a participat la cursuri de măiestrie interpretativă în Europa și S.U.A., lucrând cu numeroși violoniști de renume printre care Glenn Dicterow, Boris Gartlitzky, Donald Weilerstein, Mintcho Minchev, Sascha Gavriloff, Andreas Röhn, Sever Ganiyev, Liviu Prunaru și lutenistul Nigel North. A studiat muzică de cameră și a participat la cursuri de măiestrie cu Valentin Erben (Cvartetul Alban Berg), Arnold Steinhardt (Cvartetul Guarneri), Peter Buck (Cvartetul Melos) și Fabio Bidini.

Ca solist, a concertat alături de Orchestra Filarmonicii „Banatul” din Timișoara, Orchestra Filarmonicii „Moldova” din Iași, Orchestra Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău, Orchestra Filarmonicii de Stat „Gheorghe Dima” din Brașov, realizând recitaluri în cele mai importante săli de concerte din România.

Ca membru al unor ansambluri camerale, Alina a colaborat cu muzicieni de talie mondială ca Wilfried Strehle, Harmut Rohde, Thomas Riebl, Lars Anders Tomter, Claudio Bohorquez, Alexander Sitkovesky, Peter Buck, Ulf Wallin, Gerard Wyss, Bernhard Hedenborg și Diana Ketler, participând la Festivaluri Internaționale de Muzică de Cameră ca „SoNoRo” (România), „Cully Classique” (Elveția), „Oberstdorfer Musiksommer, Kammermusiktage” Ahrenshoop (Germania), „Fränkishe Musiktagen” Alzenau (Germania), „Summeracademy Bad Leonfelden” (Austria). De asemenea, a colaborat cu membrii ai Ensemble Intercontemporain și ai Ensemble Modern la Festivalul Internațional de Muzică „Heidelberger Frühling” – director artistic Mathias Pintscher.

În 2011 a câștigat Bursa „Ferenc Fricsay” oferită de Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, iar în 2012 o bursă de studiu de 2 ani, la Academia orchestrei Staatskapelle „Unter den Linden”  Berlin, dirijată Daniel Barenboim. După încheierea academiei, câștigă postul de al treilea concertmaistru al Orchestrei Filarmonicii din Haga.

În 2016, în urma unui concurs, Alina devine membru al partidei de vioara I a Orchestrei NDR Elbphilharmonie din Hamburg și, după 3 ani, a Orchestrei Konzerthaus din Berlin.