Născut în 1983 în Iași, Ionuț Mardare a început studiul fagotului la Colegiul Național de Artă “Octav Băncilă” din Iași, în clasa profesorului Valentin Petrescu. În 2006 a obținut licența la Universitatea Națională de Muzică din București, studiind fagotul cu prof. univ. dr. Miltiade Nenoiu, iar din 2019 este doctorand la aceeași instituție, avându-l ca și coordonator pe prof. univ. dr. Ionuț Bogdan Ștefănescu. În timpul studiilor sale a participat la cursuri de măiestrie cu fagotiști renumiți precum: Franck Leblois (Franța), David Rachor (SUA), Heinz Riedelbauch (Germania), Julie Price (UK), Wolfgang Gaag (Germania).

Ionuț a câștigat premii la competiții naționale și internaționale, printre care menționăm: Premiul al Doilea și Premiul „V. Munteanu” la Concursul Național de Fagot din Iași (2005); Premiul I la Concursul Național de Muzică de Cameră din București (2004); Premiul I la Concursul Național de Fagot din București (2002); Premiul I la Concursul Național de Muzică din București (2001); Premiul I la Concursul Internațional de Muzică din Constanța (2000); Premiul I la Concursul Internațional de Muzică din Tulcea (2000); Premiul I la Concursul Național de Muzică din Arad (1999); Premiul al Doilea la Concursul Național de Muzică din Odorheiu Secuiesc (1998).

Ca solist, a concertat cu „Orchestra Filarmonică Libaneză”, Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Filarmonică din Pitești, Orchestra Filarmonică „Moldova” Iași și Orchestra Filarmonică „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea.

Ionuț este din 2020 Co-principal fagot la Opera din Malmö, deținând anterior poziția de fagot principal la Orchestra Filarmonică Libaneză (2017-2020) și Orchestra Națională de Radio din România (2016-2017), și fagotist la Orchestra Națională de Operă din București (2003-2005 și 2013-2016). Este membru al Orchestrei Naționale de Tineret din România și al Orchestrei Naționale Simfonice din România, și a colaborat cu: Orchestra Simfonică din Malmö, Orchester National de Lille, Esbjerg Ensemble, Orchestra Filarmonică „George Enescu”, Orchestra Filarmonică „Ion Dumitrescu” Râmnicu Vâlcea și Orchestra Filarmonică „Moldova” Iași.