Violoncelista Olga Mănescu s-a născut la Târgu Jiu în anul 1983. Studiile muzicale și le-a început în orașul natal, pentru ca la vârsta de 13 ani să se mute la București, la Colegiul Național de Muzică „George Enescu”, clasa profesor Anca Vartolomei, studii încheiate cu Diploma de Licență obținută de la Universitatea Națională de Muzică din București, clasa Prof. Univ. Dr. Marin Cazacu.
La dezvoltarea ei ca artistă au contribuit și cursurile de măiestrie interpretativă la care a participat, unde a avut ocazia de a lucra cu muzicieni de talie internațională precum: Arto Noras, Pieter Wilspelway, Radu Aldulescu, Gerhard Hamann, Frans Helmerson, Adalbert Skocic, Aurel Niculescu și cu profesorul care a avut un rol hotărâtor în cariera sa, maestrul Marin Cazacu.
A câștigat numeroase premii naționale și internaționale, din care enumerăm: Premiul I la Concursul Internațional „Dotzauer” din Dresda, 1998; Premiul I la Concursul „Jeunesses Musicales” București, 1998; Premiul I la Concursul Internațional „David Popper” Budapesta, 2000; Premiul I și Premiul Special al Juriului la Concursul Internațional „Eugen Coca” Chișinău, 2001; Premiul I la Concursul Internațional „Mihail Jora” București, 2002; Premiul I la Concursul Internațional „Prometheus” București, 2004; Premiul I și Marele Premiu la Concursul Național „Orpheus” Târgu Jiu; Premiul I obținut trei ani consecutivi la Concursul Național de la Deva; Premiul I la Concursul Național de la Constanța; Premiul I la Concursul „Lira de Aur” Suceava; Premiul I la Olimpiadele Naționale de Muzică de la Tulcea și Botoșani; Premiul I de Interpretare Muzicală de la Ploiești; Premiul I la Concursul „Sigismund Toduță” Cluj-Napoca. În anul 1995 a câștigat violoncelul pe care cântă și în prezent, ca Premiu Special al Colegiului Criticilor Muzicali din România, iar în anul 2004 a obținut bursa Yamaha.
În postură solistică, Olga Mănescu a interpretat unele din cele mai importante lucrări din repertoriul violoncelistic precum Concertele de Dvořák, Haydn, Elgar, Schumann, Saint-Saëns, sau Variațiunile pe o temă de Rococo de Ceaikovski, alături de: Orchestra Națională Radio București, Orchestra Simfonică din București, Orchestra de Cameră Radio București, “Jeunesse Musicales” Orchestra, Orchestra din Algarve (Portugalia), Filarmonica de Stat din Sibiu, Orquesta de Extremadura (Spania), Orchestra din Constanța, Orchestra din Istanbul, și cu orchestrele Filarmonicilor din Satu-Mare, Iași, Râmnicu-Vâlcea, Bacău, Brașov, Botoșani și Craiova. În formulă de 4 violoncele, a realizat premiera lucrării compozitorului Șeban Nichifor, intitulată Turkish Bolero.
Olga Mănescu are o activitate intensă în diferite grupuri de muzică de cameră în Barcelona și a fost membră a cvartetului de violoncele Cellissimo, alături de care a realizat un compact disc, înregistrări pentru diferite posturi de radiouri și de televiziune, recitaluri în Festivalul Internațional „George Enescu” București și turnee de concerte în orașe ca: Macao, Atena, Veneția, Lisabona, Praga, Budapesta.
O oferit cursuri de măiestrie interpretativă în cadrul Bienal de Buñol (Spania) și Cursului Internațional din Brașov.
Între 2004-2005 a fost membră a Filarmonicii „George Enescu” din București, între 2005-2008 a fost șefa partidei de violoncel a Orquesta do Algrave, în anul 2009 obține postul de artist instrumentist la Orquesta Sinfónica de Barcelona y Nacional de Catalunya, pentru ca începând cu sezonul 2016/2017 să devină ajutor de șefă de partidă a aceleași orchestre.