Aclamată pentru „frumusețea intimă” a cântatului ei „cu care a fermecat” publicul (Dresdner Neueste Nachrichten), Adela Bratu și-a început călătoria muzicală la sfatul educatoarei sale. După promovarea examenului de admitere la Colegiul Carmen Sylva din Ploiești, Adela a primit prima lecție de vioară la vârsta de șase ani de la prima ei profesoară – Angela Faur.
Curând după aceea, sub îndrumarea profesorului Adrian Ceapă ea a început să câștige premii la diverse competiții naționale și internaționale, cum ar fi Concursul Paul Constantinescu, Concursul W.A. Mozart, Concursul Garabet Avachian, Olimpiada Națională etc.
La vârsta de 13 ani a debutat ca solistă cu Filarmonica Paul Constantinescu, mai târziu apărând în mod regulat cu diferite orchestre, cum ar fi Ansamblul Concertino – Germania, Camerata Silvestri și Filarmonica din Târgoviște.
În 2008 Adela a devenit studentă a Universității Naționale de Muzică din București, la clasa Prof. Octavian Ratiu și în 2012 și-a continuat studiile cu Prof. Petru Munteanu, la Universitatea de Muzică și Teatru Rostock. După absolvirea masterului și-a continuat dezvoltarea muzicală participând la cursuri de măiestrie cu profesori precum Krzysztof Wegrzyn, Pavel Vernikov și Svetlana Makarova.
În calitate de muzician de cameră, Adela a colaborat printre alții cu Elisabeth Leonskaja, Andrei Ioniță, Andrej Bielow și Diana Ketler. Aparițiile ei în festivaluri includ Festivalul Enescu, BBC Proms, Festivalul Sonoro și Festivalul de Muzică Pärnu-Estonia.
Adela a colaborat cu orchestre precum Staatskapelle Dresden, Scottish Chamber Orchestra, Elbphilharmonie Radio Orchestra, Frankfurt Radio Orchestra, Royal Scottish National Orchestra, Gran Teatre de Liceu Barcelona etc., iar din 2017 este membru al Estonian Festival Orchestra sub conducerea lui Paavo Järvi.
În 2015 Adela s-a alăturat Filarmonicii din Dresda ca asistent de concertmaistru la vioara a doua.