Oboistul Adrian Cioban a realizat studiile de licență la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca, clasa prof.univ. dr. Aurel Marc. Parcursul universitar și-l continuă în Elveția, la „Hochschule der Künste Bern”, unde obține cu distincția „cum laude” atât Diploma de Master, cât și Diploma de Solist, studiind la clasa prof. Hans Elhorst. Ulterior, i se acordă de către Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca, titlul de Doctor în Muzică.

În postură solistică, Adrian susține concerte alături de orchestrele: „Camerata Lysy Gstaad”, „Hochschule der Künste Bern”, „Ludus Ensemble Bern”, „Berner Symphonieorchester”, Filarmonica „Transilvania” Cluj Napoca, Orchestra Română de Tineret, Filarmonica de Stat din Arad, Filarmonica de Stat din Sibiu sau Filarmonica din Pitești.

Colaborările cu orchestrele „Berner Symphonieorchester”, „Berner Kammerorchester”, „Münchener Kammerorchester” și recitalul susținut la Ateneul Român din București în 2011, în cadrul stagiunii de concerte a Filarmonicii „George Enescu”, îi îmbogățesc activitatea artistică.

Adrian este membru fondator al Orchestrei Române de Tineret și este invitat ca profesor la cursurile de măiestrie interpretativă ale Academiei de Vară din Sighișoara și „Musica Kronstadt” din Brașov.

De-a lungul timpului a câștigat premii la Concursuri Naționale și Internaționale, din care amintim Premiul I obținut la Concursul „Sigismund Toduță” din Cluj (2001), și Premiul I  și Premiul Special al Juriului obținut la „Concorso lnternazionale per Oboe Giuseppe Ferlendis” din ltalia (2004).

Începând cu 2019 Adrian ocupă postul de conferentiar universitar la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca și este prim oboist al Filarmonicii „Transilvania”.