De când s-a mutat la Londra, în anul 2017, violistul Alexandru Mihai Bota a fost invitat ca șef de partidă al orchestrelor Aurora Orchestra, Britten Sinfonia, London Mozart Players, Academy of Ancient Music, English Chamber Orchestra și Philharmonia Orchestra. Din octombrie 2018, Alexandru s-a alăturat renumitului Cvartet Navarra, alături de care a realizat atât concerte în Marea Britanie, cât și turnee internaționale.

În postură solistică, a interpretat de curând lucrarea cu titlul „Konzertstück”, a compozitorului român George Enescu, într-o versiune pentru violă și orchestră simfonică, fiind acompaniat de Orchestra Filarmonicii „Banatul” din Timișoara. În ultimul deceniu, Alexandru a apărut ca solist alături de Orchestra de Cameră din Zürich, Australian Chamber Orchestra, concertând în săli de concerte precum Auditorio Nacional de Música din Madrid, Tonhalle din Zürich, KKL Luzern, Sydney Opera House și Melbourne Recital Centre.

Atât violonistul Cvartetului Hagen – Rainer Schmidt, cât și compozitorul György Kurtag i-au influențat puternic viziunea asupra muzicii și maniera de abordare a partiturilor muzicale. Dintre partenerii săi de muzică de cameră îi enumerăm pe Thomas Zehetmair, Benjamin Schmid, Leonidas Kavakos, șefii de partidă ai Filarmonicii din Berlin, cât și colaborări realizate împreună cu Cvartetul Doric și Cvartetul Hagen. Ca membru al Cvartetului Mozart din Salzburg, Alexandru a întreprins turnee de concerte în Europa, interpretând toate lucrările compuse de Wolfgang Amadeus Mozart pentru această formulă camerală.

În 2007 a devenit membru al orchestrei Camerata Salzburg, concertând ca șef și ajutor de șef de partidă. În același an câștigă postul de șef de partidă al Orchestrei de Cameră din Zürich. Ca șef de partidă al Orchestre Révolutionnaire et Romantique colaborează cu dirijori ca John Eliot Gardiner, Louis Langrée, Sir Roger Norington, Philippe Herreweghe, Kent Nagano, Ingo Metzmacher, Heinz Holliger și Dennis Russell Davies.

În 2012 Alexandru a câștigat postul de artist instrumentist al Australian Chamber Orchestra, între anii 2012-2015 a fost asistent de șef de partidă, pentru ca între anii 2015-2017 să ocupe postul de șef de partidă, având un rol important în programele educaționale și în concertele de muzică de cameră ale orchestrei australiene.

Datorită contribuției sale în vederea achiziționării unui instrument pentru fondul de instrumente al orchestrei, i s-a oferit posibilitatea de a cânta timp de doi ani pe o violă construită în anul 1610 de lutierul italian Gio Paolo Maggini.

În prezent, Alexandru Mihai Bota cântă pe o violă engleză construită în anul 1830, cu un arcuș realizat de firma Hill&Sons în anul 1910. Pentru concertele de muzică barocă acesta folosește o violă a lutierului polonez Jan Pawlikowski și un arcuș construit de J.Dodd în anul 1820.