Vasile Alexandru MARIAN s-a nascut în primăvara anului 1987, într-o familie de intelectuali din Ploiești. Parcursul său muzical a fost clar de la prima întalnire cu instrumentul care avea să-i devină o parte importantă din personalitate. Urmează cursurile Liceului de Artă din Ploiești, apoi pe cele ale Universității Naționale de Muzică din București, sub îndrumarea prof. Gabriel Croitoru.

Ocupă, în prezent, funcția de concertmaestru al Orchestrei de Cameră Radio. Aceasta funcție este precedată de cea de concert maestru al Filarmonicii „Oltenia” din Craiova și de cea de vioara întai tutti în „Isedici Chamber Orchestra” (Germania).

Experiența dobândită în urma activității sale artistice, îl recomandă ca fiind unul dintre cei mai proeminenți tineri concertmaeștri din România. El a obținut o multitudine de burse, menite să desăvârșească din punct de vedere interpretativ un tânăr muzician. Participarea sa la Hundisburg Academy, la International Youth Festival of Israel, la European Youth Chamber Orchestra of Stiria Eycos etc. s-au datorat atât talentului cu care acesta a fost înzestrat nativ, cât și determinării de a conduce fiecare proiect și de a-l ridica până la maximul său potențial.

Stilul său interpretativ este bazat pe originalitatea cu care abordează fiecare lucrare dar și pe un mod impecabil de enunțare a textului muzical. Numeroase premii naționale și internaționale stau la baza piramidei carierei sale. Amintim concursurile de interpretare „Garabet Avachian”, „Paul Constantinescu”, „Stafan Ruha”, „W. A. Mozart” unde Marian Alexandu s-a clasat mereu în fruntea podiumului.

In calitate de solist a intreprins turnee, încununate de succes, atat in România, cât și în China, Germania, Korea, unde a abordat un repertoriu divers, etalându-și deopotrivă muzicalitatea și profesionalismul.