Violonista Ana-Paula Banciu s-a născut la Arad în anul 1980. Studiul viorii îl începe la vârsta de 6 ani la Liceul de Muzică „Ion Vidu” din Timișoara, clasa prof. Ildiko Darida. În anul 2003 obține Diploma de licență de la Universitatea de Vest din Timișoara, Facultatea de Muzică și Teatru, unde s-a aflat sub îndrumarea Conf. Univ. Dr. Ioan Fernbach.

Pe parcursul studiilor a participat la diferite cursuri de măiestrie interpretativă, muzică de cameră și festivaluri de orchestră care au avut loc în Germania și Italia.

Între 1998-2005, Paula a fost membră a partidei de vioara I din cadrul orchestrei Filarmonicii „Banatul” din Timișoara, orchestră alături de care a efectuat numeroase turnee în Austria, Germania, Norvegia, Franța, Spania, Portugalia, Grecia și Brazilia.

Începând cu anul 2005 se stabilește în Spania, mai întâi la Madrid, iar din 2006 la Barcelona, oraș în care locuiește în prezent. La Barcelona începe o activitate muzicală intensă și colaborări cu numeroase orchestre de cameră și orchestre simfonice.

Între 2011-2013 a fost concertmaistrul orchestrei „CIA Lirica Siglo XXI”, interpretând titluri de renume din repertoriul de zarzuele spaniole printre care La del manojo de rosas, La verbena de la Paloma, Donya Francisquita, și de asemenea opere, precum Madama Butterfly și La Traviata, în teatre din Barcelona ca: Teatro Victoria, Teatro Tivoli, Teatro Coliseum, Teatro Condal.

Începând cu anul 2013 și până în prezent colaborează frecvent cu orchestre de prestigiu precum Orquestra del Gran Teatre del Liceu și Orquesta Sinfónica de Barcelona y Nacional de Catalunya, și ansambluri precum: Orquestra de Cadaques, Orquestra Simfonica de Valles, GIOrquestra, Orquestra de Cambra Catalana, Orquestra de Cambra Eduard Toldra, Orquestra de Girona.

Alături de Orquestra de Cadaques, Paula realizează turnee în Spania și Germania, avându-i ca dirijori pe Gianandrea Noseda și Jaime Martin, iar ca soliști artiști de talie mondială precum Daniel Hope, Gabriela Montero și Nemanja Radulović.