Clarinetist și compozitor apreciat în ambele ipostaze, Aurelian Băcan și-a început călătoria în lumea muzicii la vârsta de șase ani cu studiul acordeonului. La Liceul de Arte „Hariclea Darclée” din Brăila a descoperit clarinetul la vârsta de 11 ani. Pe perioada studiilor liceale s-a aflat sub îndrumarea profesorului Petrea Gogu, iar apoi la clasa profesorului László Gheorghe, din cadrul Colegiului de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj Napoca. Studiilor de licență și masterat le-a realizat la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca, la clasa de clarinet a prof. univ. dr. Ioan Goilă și conf. univ. dr. Flavius Trif. Ulterior a absolvit și Facultatea de compoziție din cadrul aceleiași academii, avându-l ca profesor pe prof. univ. dr. Adrian Pop.
Aurelian activează atât ca solist, cât și ca membru în diferite ansambluri, cum ar fi ansamblul „AdHoc” și Cvintetul „Duende”. Este membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, câștigând numeroase premii la concursuri naționale și internaționale. Calitățile sale au fost recunoscute de muzicieni de renume, din care îi amintim pe György Kurtág, Reto Bieri, François Benda, alături de care a realizat cursuri de măiestrie.
În 2019 Aurelian obține titlul de doctor în muzică cu distincția „Summa cum laude”, avându-l pe prof. univ. dr. Cristian Misievici drept conducător de doctorat, în urma susținerii lucrării „Actul componistic și dinamica sa din perspectiva compozitorului interpret – Reflecții asupra traseului creator personal”.
În prezent este prim clarinetist în Orchestra Filarmonicii „Transilvania” din Cluj Napoca, al cărui membru a devenit în 2009, și lector universitar în cadrul Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca, la catedra de muzică de cameră, rămânând foarte activ și în domeniul compoziției.