NĂSCUT ÎN

Timișoara

INSTRUMENT

Violă

Despre

„Swiss Orchestra”

Cristian Andriș este un violist româno-elvețian născut în 1984 la Timișoara. Studiile de licență și de masterat le-a realizat la „Escuela Superior de Música Reina Sofía” din Madrid, „Hochschule für Musik” din Freiburg, „Conservatorio della Svizzera Italiana” din Lugano și „Hochschule für Musik und Theater” din Hamburg, cu profesori de renume precum Wolfram Christ, Bruno Giuranna, Gérard Caussé, Marius Nichiteanu, Diemut Poppen, David Quiggle și Jensen Horn Sim Lam. Pe perioada studiilor, Cristian a participat la cursuri de măiestrie cu violiștii Tabea Zimmermann, Hatto Beyerle, Hartmut Rohde, Wolfram Christ, Walter Küssner, Barbara Westphal, Andra Darzins, Tanja Christ și Gruia Dan Mitu.
În 2019 i se acordă de către Universitatea Națională de Muzică din București titlul de Doctor în Muzică cu cea mai înaltă distincție. În luna iulie 2021 obține Atestatul de abilitare în domeniul studiilor universitare de doctorat – Muzică și postul conferențiar universitar la catedra de violă a Facultății de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest din Timișoara, unde a activat începând cu 2014. De asemenea, Cristian susține cursuri de măiestrie în țară și în străinătate, iar studenții săi activează în unele din cele mai importante filarmonici din țară, pedagogia reprezentând un aspect important în cariera sa.
Ca solist a concertat alături de Orchestra Națională Radio, „Orquesta Filarmonía” din Madrid, „Hastings Philharmonic Orchestra”, Orchestra Națională de Tineret a României, Orchestra Filarmonicii „Banatul” din Timișoara, Orchestra Filarmonicii „Transilvania” din Cluj-Napoca și Filarmonica de Stat din Sibiu.
Ca muzician de orchestră, Cristian este șeful partidei de violă la „Swiss Orchestra”, la „Romanian Chamber Orchestra” și este colaborator permanent al Orchestrei de Cameră din Zürich, ansamblu care îl are ca director artistic pe renumitul violonist Daniel Hope.
Cristian a concertat în diferite formații de muzică de cameră alături de muzicieni renumiți, din care îi amintim pe: Robert Cohen, Boris Garlitsky, Gerhard Schulz, Dorin Marc, Alissa Margulis, Latica Honda Rosenberg, Isabel Charisius, Felix Renggli, Răzvan Popovici, Bernhard Hartog, Liviu Prunaru, Wolfram Christ, Andra Darzins, Marin Cazacu, Olaf Maninger, Marc Bouchkov, Alexander Kerr, Alberto Menchen, Alexander Buzlov şi Ulrich Wolff.
Începând cu 2019 este director artistic al „Romanian Chamber Orchestra”, ansamblu care reunește sub bagheta maestrului Cristian Măcelaru unii din cei mai importanți muzicieni români care activează în țară și în străinătate.
De-a lungul timpului Cristian a concertat în săli de concerte ca: „Philharmonie Berlin”, „Elbphilharmonie Hamburg”, „NCPA Beijing”, „Shanghai Grand Theater”, „Auditorio Nacional de Música Madrid”, „Konzerthaus Berlin”, „Palau de la Música Catalana Barcelona”, „Taipei National Concert Hall”, „Teatro Real Madrid”, „Palau de les Arts Reina Sofía Valencia”, „Lotte Concert Hall Seoul”, „Tonhalle Zürich”, „KKL Luzern”, „Victoria Hall Genève”, „Herkulessaal München”, „Auditorium Parco della Musica/sala Santa Cecilia Roma”, „Alte Oper Frankfurt”, „Katara Opera House Doha”, Ateneul Român din București, sub bagheta unor dirijori ca Zubin Mehta, Riccardo Chailly, Bernard Haitink, Christoph Eschenbach, Sir Roger Norrington, Dennis Russell Davies, Sir Colin Davis, Cristian Măcelaru, Ion Marin, Cristian Mandeal, James Gaffigan, Lü Jia, Alexandre Bloch, Gabriel Bebeșelea.
Cristian cântă pe o violă construită de lutierul francez Charles Boullangier în anul 1885 la Londra și cu un arcuș realizat de Stéphane Thomachot la Paris.