Născut în

Timișoara, România

Despre

Șef de partidă Swiss Orchestra, Orchestra of Europe

Ladislau Cristian Andriș este un violist româno-elvețian născut în 1984 la Timișoara. De la vârsta de șapte ani urmează cursurile Colegiului Național de Artă „Ion Vidu”, studiind vioara și, apoi, viola împreună cu  mama sa Monica Andriș și cu unchiul său Ionel Bota.

La vârsta de optsprezece ani părăsește România pentru a studia la Madrid, Freiburg im Breisgau, Lugano și Hamburg cu profesori precum Wolfram Christ, Bruno Giuranna, Gérard Caussé, Marius Nichiteanu, Diemut Poppen, David Quiggle și Jensen Horn Sim Lam. În 2009 obține Diploma de Studii Artistice de la Universitatea de Muzică din Freiburg în Breisgau, în 2010 Diploma de Master în Interpretare  instrumentală de la Conservatorul din Lugano, iar în 2011 Diploma de Master de la Universitatea de Muzică din Hamburg.

Între 2009-2015, Ladislau Cristian Andriș a fost șeful de partidă al Orchestrei Române de Tineret și Orchestrei Naționale a României. În prezent, este șeful partidei de violă la Orchestra of Europe, la Swiss Orchestra și colaborator permanent al Orchestrei de Cameră din Zürich, Lucerne Festival Strings, Musikkollegium Winterthur și al Orchestrei Radio din Lugano.

Ca parteneri de muzică de cameră, enumerăm muzicieni ca: Robert Cohen, Boris Garlitzki, Gerhard Schulz, Dorin Marc, Alissa Margulis, Latica Honda Rosenberg, Isabel Charisius, Felix Renggli, Răzvan Popovici, Bernhard Hartog, Liviu Prunaru, Wolfram Christ, Andra Darzins, Marin Cazacu, Olaf Manninger, Marc Bouchkov, Alexander Kerr, Alberto Menchen, Alexander Buzlov şi Ulrich Wolff.

Din anul 2014 este cadru didactic asociat la catedra de violă a Facultății de Muzică și Teatru din Timișoara și doctorand al Universității Naționale de Muzică din București. A fost invitat ca profesor de violă al Orchestrelor de Tineret ale României și Orchestrei de Tineret a Moldovei, iar împreună cu Alexandru Tomescu este mentor în cadrul Academiei de Muzică și Arte frumoase „George Enescu” din localitatea Mihăileni, pedagogia reprezentând un punct important al carierei sale.

A concertat ca solist alături de Orchestra Națională Radio, Hastings Philharmonic Orchestra, Orchestra Națională de Tineret a României, Orchestra Filarmonicii Banatul din Timișoara, Orchestra Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca și Filarmonica de Stat din Sibiu, alături de dirijorii Gabriel Bebeșelea, Cristian Mandeal, Radu Popa, Sascha Gözel și împreună cu violoniștii Alexandru Tomescu, Ștefan Tarara, Ioana Cristina Goicea și de clarinetistul Răzvan Poptean.

Ladislau Cristian Andriș cântă pe o violă construită de lutierul francez Charles Boullangier în anul 1885.