NĂSCUT ÎN

Iași, România

instrument

Șef de partidă Violoncel

Despre

Prim violoncelist solist al Orchestrei Simfonice din Madrid – Teatro Real

Dragoș Bălan s-a născut în anul 1980 la Iași într-o familie de muzicieni. Primele lecții de violoncel le-a primit de la tatăl său, Romeo Liviu, iar de la vârsta de șase ani a fost sub îndrumarea profesorului Dan Prelipcean, membru fondator al Cvartetului Voces.

La vârsta de 16 ani este admis cu bursă integrală la prestigioasa Escuela Superior de Musica „Reina Sofia” din Madrid, la clasa profesorului Franz Helmerson, și apoi la clasa profesoarei Natalia Shakhovskaya. În anul 2002 câștigă concursul de admitere la Academia Filarmonicii din Berlin (clasa profesorului Georg Faust) și va cântă timp de doi ani alături de Filarmonica din Berlin în cele mai renumite săli de concerte din întreaga lume, precum: Covent Garden (Londra), Carnegie Hall (New York), Tonhalle (Zürich), KKL (Lucerna), BBC Proms (Londra), Walt Disney Hall (Los Angeles) și Berlin Philharmonic, colaborând cu dirijori ca Sir Simon Rattle, Claudio Abbado, Daniel Barenboim, Maris Jansons, Bernard Haitink, Lorin Maazel, Christian Thielemann, Nicolas Harnoncourt.

Din anul 2004 este prim violoncelist solist al Orchestrei Simfonice din Madrid – Teatro Real și prim violoncelist invitat al celor mai importante orchestre din Spania (Gran Teatro del Liceu din Barcelona, Orchestra Simfonică din Bilbao, Orchestra Simfonică din Valladolid, etc.). În prezent este profesor la Escuela Superior de Musica „Reina Sofia” din Madrid și la Centro Superior „Katarina Gurska”.

Dragoș Bălan cântă pe un instrument construit în secolul al XVII-lea, de reputatul lutier italian Giovanni Grancino.