Dragoș Bălan s-a născut în anul 1980 la Iași într-o familie de muzicieni. Primele lecții de violoncel le-a primit de la tatăl său – Romeo Liviu, iar de la vârsta de șase ani a fost sub îndrumarea profesorului Dan Prelipcean, membru fondator al Cvartetului „Voces”.
La vârsta de 16 ani este admis cu bursă integrală la prestigioasa „Escuela Superior de Música Reina Sofía” din Madrid, la clasa profesorului Franz Helmerson, și apoi la clasa profesoarei Natalia Shakhovskaya.
În anul 2002 câștigă concursul la Academia Filarmonicii din Berlin, clasa profesorului Georg Faust, și va cântă timp de doi ani alături de prestigioasa orchestră a Filarmonicii din Berlin în cele mai renumite săli de concerte din întreaga lume, precum: „Covent Garden” din Londra, „Carnegie Hall” din New York, „Tonhalle” din Zürich, „KKL” din Lucerna, „BBC Proms” din Londra, „Walt Disney Hall” din Los Angeles și Sala Filarmonicii din Berlin, colaborând cu dirijori ca: Sir Simon Rattle, Claudio Abbado, Daniel Barenboim, Mariss Jansons, Bernard Haitink, Lorin Maazel, Christian Thielemann, Nicolas Harnoncourt.
Din anul 2004 este prim violoncelist solist al Orchestrei Simfonice din Madrid – „Teatro Real” și prim violoncelist invitat al celor mai importante orchestre din Spania („Gran Teatro del Liceu” din Barcelona, Orchestra Simfonică din Bilbao, Orchestra Simfonică din Valladolid, etc.). În prezent este profesor la „Escuela Superior de Música Reina Sofía” din Madrid și la „Centro Superior Katarina Gurska”.
Dragoș Bălan cântă pe un instrument construit în secolul XVII, de reputatul lutier italian Giovanni Grancino.