Născut în 1978 la Cluj Napoca, Gabriel Cupșa este începând cu 2007 prim cornist al Filarmonicii „Transilvania” din Cluj Napoca și cadru didactic asociat al clasei de corn din cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca, instituție în cadrul căreia își realizează și studiile de doctorat.

Studiile muzicale le-a început la Liceul de Muzică „Sigismund Toduță”, pentru ca apoi să obțină Diploma de Licență și Diploma de Masterat  de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”. Pe parcursul studiilor a participat la cursuri de măiestrie interpretativă cu profesori precum Ferenc Tarjanyi, Charles Snead, Radu Rusu, Renee Pagen, iar ca solist a interpretat concertele scrise de W. A. Mozart, Joseph Haydn, Jeffrey Bernstein și Richard Strauss.

Pe lângă activitatea desfășurată în orchestre importante din România, Gabriel a colaborat cu „Philharmonie der Nationen”, „Schönbrunn Theater Festival Orchestra”, Orchestra Națională a Letoniei, concertrând pe scene importante din întreaga Europă, America de Sud, Rusia, Japonia  și Orientul mijlociu.