Născut pe 29 decembrie 1978 în Cluj-Napoca, Gavril Cupșa este în prezent solo cornist al Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca, poziție obținută în anul 2007, colaborator al clasei de corn a Academiei de muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca și doctorand al aceleiași instituții. De asemenea este profesor colaborator al Colegiului de muzică Sigismund Toduță unde de-a lungul anilor elevii săi au obținut premii la Olimpiadele școlare la nivel național.

Și-a început studiile muzicale în clasa a V-a la Liceul de muzică Sigismund Toduță, iar între anii 1997-2004 a parcurs studiile de licență și masterat la Academia de muzică Gheorghe Dima. 

În anii studenției a participat la cursuri de măiestrie cu profesori precum Ferenc Tarjanyi, Charles Snead, Radu Rusu, Renee Pagen și alții. Ca solist a cântat concerte de W. A. Mozart, Joseph Haydn, Jeffrey Bernstein sau Richard Strauss. 

Pe lângă orchestre importante din România, a mai colaborat cu orchestre precum Philharmonie der Nationen, Orchestra festival a Teatrului Schoenbrunn, Orchestra Națională a Letoniei și a concertat pe scenele importante din întreaga Europă, America de sud, Rusia, Japonia și Orientul mijlociu.  

Este activ în formații de camerale susținând concerte și recitaluri cu cvartetul de corni al orchestrei din care face parte, cu cvintetul de alamă, cu cvintetul de lemne sau cu trio de vioară, corn și pian.