Iolanda Banyacskay s-a născut la Lugoj, în anul 1996 și a început studiul viorii sub îndrumarea doamnei profesoare Olimpia Drăgan. Este absolventă a Facultății de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest din Timișoara, promoția 2021, la clasa prof. Negruțiu Grațiela și prof. Mălăncioiu Cristina.

În decursul anilor de activitate artistică, a avut ocazia să participe la numeroase recitaluri, festivaluri și concursuri de interpretare, organizate la nivel local, național și internațional, dintre care amintim: Festivalul ,,Remember Enescu”, ediția a X-a, Festivalul ,,Eufonia”, ediția I-a, Festivalul de muzică nouă ,,Intrada”, ediția a VII-a, Festivalul ,,Timișoara Muzicală”. În anul 2017, obține premiul ,,Student eminent”, oferit de Asociația Orizonturi Universitare, pentru rezultatele deosebite din activitatea universitară.

Turneele artistice pe care le susține în Franța, Germania, Austria și Grecia au condus-o spre colaborarea cu orchestrele filarmonicilor din marile orașe ale țării. Susține concerte ca solistă alături de orchestra Filarmonicii ,,Banatul”, iar împreună cu membrii cvartetului de coarde din care face parte organizează recitaluri, atât pentru publicul meloman, cât și pentru cei mici, în cadrul unor audiții cu caracter interactiv.

Fiind preocupată permanent de perfecționarea tehnicii și expresiei muzicale, participă activ în cadrul cursurilor de măiestrie artistică, alături de interpreți valoroși, precum Volkhard Steude, Yulia Berinskaia, Florin Paul, Ioan Fernbach și alții. În prezent, Iolanda Banyacskay este profesoară de vioară la Liceul de Artă ,,Ion Vidu” din Timișoara, unde continuă să ofere din pasiunea și cunoștințele acumulate unor noi generații.