Ionuț Podgoreanu a început să studieze cornul la Ploiești, la vârsta de 11 ani, cu profesorul Liviu Săvuță. Studiile de licență le începe în 2002 la Universitatea Națională de Muzică din București, clasa profesorului Nicolae Lipocziar. În 2003 este admis la renumita Universitate „Mozarteum” din Salzburg, clasa profesorului Hansjörg Angerer.
În domeniul său Ionuț a participat la cursuri de măiestrie interpretativă cu artiști renumiți, din care îi amintim pe: Stefan Dohr, Radek Baborák și Allesio Allegrini. În 2003 devine membru al Orchestrei de Tineret „Gustav Mahler”, dirijată de maeștrii precum Pierre Boulez, Claudio Abbado și Ivan Fischer.
Începând cu 2006, Ionuț este prim cornist al Orchestrei Simfonice „Gran Teatro del Liceu” din Barcelona, iar în 2014 este numit profesor de corn la „Conservatorio Superior de Música del Liceu” din Barcelona.
Din 2018 Ionuț colaborează cu Orchestra „MusicAeterna”, ansamblu aflat sub bagheta renumitului dirijor Teodor Currentzis. De-a lungul anilor el a colaborat cu orchestre precum: „Mahler Chamber Orchestra”, „Münchener Kammerorchester”, Orchestra Operei din Frankfurt, „Malaysian Philharmonic”, „Spira Mirabilis”.
Ionuț Podgoreanu obține Premiul I la următoarele Concursuri Internaționale: „Jeunesses Musicales” (1999), „Yamaha Competition” (2003), „Telfs” (2004), „Mozart” (2006) și „Domenico Ceccarossi” (2007).