Irina Simon-Renes s-a născut în București și a studiat vioara la Liceul de Muzică „George Enescu”. În anul 1990 s-a mutat la Berlin, Germania pentru a-și continua studiile cu profesorii Thomas Zehetmair, Christoph Poppen și Antje Weithaas.

Între 1998 și 2000 a făcut parte din Academia Orchestrei Staatskapelle din Berlin, în anul 2000 câștigând postul de șefă de partidă a viorii a doua din Orchestra Filarmonicii din Hamburg.

În 2001 câștigă postul de ajutor de șefă de partidă a viorii a doua din Orchestra Simfonică Bayerische Rundfunk din München, pentru ca între anii 2003-2010 să devină șefă de partidă a viorii a doua în aceeași orchestră.

Din 2009 a fost invitată ca șefă de partidă si concertmaestra a orchestrelor: Mahler Chamber Orchestra, Orchestra Operei de Stat din München (Bayerisches Staatsorchester), Concertgebouw Orchestra, Scottish Chamber Orchestra și Dutch Radio Philharmonic Orchestra. Începând cu anul 2013 a fost invitata permanentă a renumitei orchestre Lucerne Festival Orchestra. Din 2022 este sefa de partida a viorii a doua la orchestra de camera din Stuttgart, Stuttgarter Kammerorchester.

Irina Simon-Renes cântă pe o vioară italiană construită în anul 1768 de lutierul Nicolo Gagliano.

In 2020 a fost decorată de către Președintele României cu Ordinul “Meritul Cultural” in grad de Cavaler, Categoria B – “Muzica”.