Masterclass

Locuri disponibile per profesor: 6

Locuri disponibile formații de muzică de cameră per profesor: 2

Termen de înscriere: 18.07.2020

Comunicare rezultate: 25.07.2020

Perioadă de desfășurare: 12 – 14.08.2020

 

Masterclass-urile sunt organizate de Romanian Chamber Orchestra sub tutela unui parteneriat educațional cu Universitatea de Vest din Timișoara – Facultatea de Muzică și Teatru și clubul Rotary Opera Timișoara.

Condiții de participare și înscriere:

 • Masterclass-urile sunt deschise tuturor tinerilor muzicieni români, pe două categorii de vârstă: 10-18 ani și 19-30 ani.
 • Toate masterclass-urile și repetițiile se țin la Timișoara, iar minorii trebuie să fie însoțiți de un părinte sau un reprezentant legal.

Profesori:

Profesori categoria 19-30 ani

Vioară
​Alexandru Tomescu – solist concertist al Orchestrelor Radio România
Irina Simon Renes – Orchestra Festivalului din Lucerna

Violă
​Cristian Andriș – șef de partidă al Swiss Orchestra, Orchestra of Europe
Alexandru Mihai Bota – Cvartetul Navarra din Londra

Violoncel
​Dragoș Bălan – șef de partidă al Orchestrei Simfonice din Madrid-Teatru Regal

Muzică de cameră
​Irina Simon Renes – Orchestra Festivalului din Lucerna
Alexandru Mihai Bota – Cvartetul Navarra din Londra

Profesori categoria 10-18 ani

Vioară
Irina Simon Renes – Orchestra Festivalului din Lucerna

Violă
​Adrian Vasile – Orchestra Națională Radio

Violoncel
​Octavian Lup – Orchestra Operei Naționale București

Programul propus:

 • Fiecare cursant din categoria 19-30 ani va beneficia de două ore individuale și două ore de grup.
 • Pentru orele de grup participanții activi din categoria 19-30 ani vor pregăti următoarele lucrări: Serenada pentru orchestră de coarde op. 22 de Antonín Dvořák, Fata și moartea (ar. G. Mahler) de Franz Schubert și lucrarea scrisă de un tânăr compozitor român, care va fi declarată câștigătoare în urma Call for scores. Toate partiturile vor fi puse la dispoziția participanților de către organizatori.
 • Fiecare cursant din categoria 10-18 ani va beneficia de trei ore de curs.
 • Grupurile de muzică de cameră vor beneficia de trei ore de curs.
 • Romanian Chamber Orchestra asigură pianist corepetitor. Participanții vor menționa în formularul de înscriere repertoriul ales și lucrările pentru care se dorește corepetitor la lecție.

Burse pentru tinerii muzicieni:

 • Dintre aplicanții la masterclass-uri cu vârsta cuprinsă între 19-30 ani, se vor selecta 2 violoniști, 1 violist și 1 violoncelist care vor obține bursa Romanian Chamber Orchestra.
 • Selecția este realizată pe baza înregistrărilor din formularul de înscriere, iar procesul de selecție este realizat de către comisia artistică.
 • Bursa oferă tinerilor muzicieni oportunitatea de a participa la proiectul Romanian Chamber Orchestra, care va avea loc în perioada 15-24.08.2020.
 • Cei 4 tineri muzicieni care obțin bursa Romanian Chamber Orchestra, trebuie să fie disponibili în perioada proiectului: 15-24.08.2020.
 • Bursa acoperă integral costurile de cazare și transport pe perioada desfășurării repetițiilor și concertelor.

Taxă de înregistrare:

 • Taxa de înregistrare la masterclass este de 100 de euro/curs (se achită după încheierea selecției participanților).
 • În cazul în care se aleg 2 profesori pentru același instrument, taxa de înregistrare este de 180 euro.
 • Taxa nu acoperă costurile de transport, cazare și masă, dar echipa de proiect oferă sprijin în găsirea celor mai bune opțiuni.
 • Datorită parteneriatului educațional cu Facultatea de Muzică și Teatru din Timișoara, la fiecare masterclass, minim un student al FMT beneficiază de gratuitate. Toți studenții FMT pot fi participanți pasivi în cadrul tuturor cursurilor de măiestrie, în mod gratuit.

Măsuri de prevenire și protecție în contextul pandemiei:

 • participantul să nu fi călătorit în străinătate în alte state decât cele exceptate de la aplicarea măsurilor de carantină/izolare (zona verde);
 • cu 14 zile înainte de participarea la masterclass, participantul să nu fi avut simptome specifice infectării cu virusul SARS COV 2;
 • cu 14 zile înainte de participarea la masterclass participantul să nu fi intrat în contact cu persoane care au călătorit în străinătate (zonă roșie), cu persoane diagnosticate cu COVID 19, cu persoane care s-au aflat în contact cu persoane diagnosticate cu COVID 19, cu persoane care prezintă simptomatologie specifică infectării cu SARS COV 2, cu persoane care au fost plasate în carantină/izolare sau sunt suspecte a fi infectate cu SARS COV 2;
 • la intrarea în sala de curs a personalului didactic și a participanților la masterclass le va fi măsurată temperatura (care nu va trebui să depășească 37,3 grade Celsius) și de-a lungul masterclass-ului se va păstra distanța socială de 1,5 m;
 • organizatorul se angajează să asigure curățenia și dezinfectarea pardoselilor, a obiectivelor din sala de curs (pupitre, mese, scaune etc.), clanța ușii, mânerul de la geamuri, pervazul ferestrei, prin ștergere cu apă și detergent, apoi cu substanțe biocide, înainte și după fiecare serie de elevi prezenți la activitățile de pregătire;
 • vor fi asigurate materiale și echipamente de protecție (covorașe dezinfectante, măști de protecție, substanțe dezinfectante pentru mâini, etc).

Completează formularul de mai jos, iar noi te vom contacta în scurt timp.

Masterclass de vioară cu Irina Simon RenesMasterclass de violă cu Adrian VasileMasterclass de violoncel cu Octavian Lup
Masterclass de vioară cu Alexandru TomescuMasterclass de vioară cu Irina Simon RenesMasterclass de violă cu Ladislau AndrișMasterclass de violă cu Alexandru Mihai BotaMasterclass de violoncel cu Dragoș BălanMasterclass pentru grupuri de muzică de cameră cu Irina Simon RenesMasterclass pentru grupuri de muzică de cameră cu Irina Alexandru Mihai Bota