NĂSCUT ÎN

Cluj- Napoca, România

INSTRUMENT

Violoncel

Despre

Artist instrumentist Opera Națională București

Octavian Lup își începe activitatea muzicală la vârsta de 7 ani, studiind violoncelul la Liceul de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca, sub îndrumarea prof. Râpă Gabriel, iar apoi cu prof. Todor Gabriela. 

În 2010 obține Diploma de Master de la Universitatea Națională de Muzică din București, clasa prof. Marin Cazacu, și își continuă studiile la Conservatorul Național Superior din Paris, unde îi are ca profesori pe Roland Pidoux și pe Xavier Phillips. De asemenea, se perfecționează la renumita Kronberg Academy din Germania, unde este îndrumat de violonceliștii Frans Helmerson și Gary Hoffman. 

În anul 2012, Octavian a intrat în latura improvizației în muzică, fiind reprezentantul UNMB la Haga, realizând un stagiu în compania celor mai sonore nume din domeniul improvizației. La începutul anului 2019 obține titlul de Doctor în Muzică de la Universitatea Națională de Muzică din București.

Octavian Lup este membru al cvartetului de violoncele Cellisimo alături de Marin Cazacu, Alexandra Guțu și de Răzvan Suma. De asemenea, este prim violoncelist al orchestrei Camerata Regală, membru al Orchestrei Române de Tineret și al Orchestrei Simfonice a României. A susținut recitaluri și concerte atât în România, la București, Cluj-Napoca, Timișoara, Târgu-Mureș, Tulcea, Botoșani, Arad, Constanța, Brașov, Iași, Sibiu, Sinaia, cât și în țări precum Ungaria, Spania, Maroc, Israel, Elveția, Austria, Franța, Olanda, Germania sau Portugalia.

Debutează în calitate de solist la vârsta de 14 ani alături de Filarmonica de Stat Transilvania din Cluj-Napoca, urmând alte concerte alături de: Filarmonica „George Enescu” din București, Orchestra de Cameră Radio, Filarmonica din Iași, Filarmonica de Stat din Sibiu, Filarmonica din Târgu Mureș, Filarmonica din Râmnicu Vâlcea, Filarmonica din Arad, Filarmonica din Botoșani, Filarmonica din Pitești și de Camerata Regală.

Pe lângă activitatea solistică și orchestrală, Octavian Lup desfășoară o importantă activitate pedagogică, atât la Colegiul Național de Artă „Dinu Lipati” din București, cât și în cadrul masterclass-urilor de violoncel pe care le organizează bianual în orașul natal Cluj-Napoca. De-a lungul timpului a avut ocazia să cânte sub bagheta unor dirijori celebri, precum: Kristian Järvi, Cristian Mandeal, Lawrence Foster, Horia Andreescu, Cristian Badea, Tiberiu Soare. Printre muzicienii de prestigiu care l-au îndrumat se pot menționa: Marin Cazacu, Frans Helmerson, Roland Pidoux, Gary Hoffman, Luis Claret, Xavier Phillips, Antoine Lederlin, Erkki Lahesmaa, Lazlo Fenyo, David Pia.

Dintre premiile naționale și internaționale obținute amintim: Premiul 1 și Marele Premiu la toate olimpiadele naționale la care participă între anii 2001-2007; Câștigătorul selecției naționale Eurovision Young Musicians; Marele Premiu la Concursul Internațional „George Georgescu” din Tulcea; Marele Premiu la Concursul Național „W.A. Mozart” din Târgoviște; Premiul al II-lea la Concursul Internațional „David Popper” din Ungaria; Marele Premiu la Concursul Național „Paul Constantinescu” din București; Marele Premiu la Concursul Național „Mihail Jora” din București; Semifinalist al Concursului Internațional „George Enescu” în anii 2014 și 2016.