Ovidiu Achim s-a născut la București în anul 1983. A început studiile muzicale la vârsta de 7 ani, la clasa de vioară a profesorului Vlad Frasin, studii continuate la clasa de violă profesorului Dumitru Ene, de la Colegiul Național de Muzică „George Enescu” din București.

În 2006 obține Diploma de licență de la Facultatea de Muzică din Brașov, clasa profesoarei Leona Varvarichi. Pe parcursul studiilor participă la cursurile de măiestrie susținute de Cvartetul „Contempo”, Cvartetul „Gaudeamus” și Cvartetul „Voces”.

De-a lungul carierei sale, a susținut concerte atât în țară (la București, Brașov, Iași, Timișoara, Pitești, etc.), cât și în străinătate (Ungaria, Austria, Germania, Elveția, Franța, Italia, Spania, Norvegia, China, India, SUA, Grecia, Bulgaria, etc.), realizate alături de Opera din Brașov, Cvartetul „Gaudeamus”, Orchestra Operei Naționale din București, Orchestra Română de Tineret și Orchestra Națională Simfonică a României. A cântat sub bagheta unor dirijori de talie mondială, din care îi amintim pe: Cristian Măcelaru, Cristian Mandeal, Tiberiu Soare, Gabriel Bebeșelea, Ludovic Baci, Vlad Conta, Lawrence Foster, Kristjan Jarvi, Justus Franz, Luigi Sagrestano.

Începând cu 2009, Ovidiu este șeful partidei de violă al Orchestrei Operei Naționale din București și colaborator al Orchestrei Naționale Radio din București și al Filarmonicii din Pitești.