NĂSCUT ÎN

Galați, România

INSTRUMENT

Vioara I

De-a lungul carierei artistice a câştigat nu mai puţin de 20 premii naţionale şi internaţionale, printre care Premiul I în cadrul Remember Enescu -International Violin Competion, laureat  în cadrul „Andrea Postacchini”  International Competition  în Fermo (Italia), „Winfred” Violin Competition Royal Academy of Music Londra, Marele Premiu la concursul internațional Music Unites Europe în București (2017), Marele Premiu la concursul internațional „Erich Bergel/Dorothy Kitchen”  – Sibiu (2017) și Premiul III la Concursul International „Mozart”  de la Berlin 2019.

În România, violonistul Radu Ropotan a absolvit gimnaziul „Dimitrie Cuclin” din Galați, sub îndrumarea prof.Liviu Popovici și Liceul „Tudor Ciortea” din Brașov, sub îndrumarea prof. Maria Mireanu. În 2008 i-a fost acordată o bursă de studiu în cadrul faimoasei Universități Royal College of Music, Londra, unde a devenit elevul lui Yuri Zhislin și al lui Maciej Rakovski.

În 2014 își termină studiile de Masterat cu bursa la Royal Academy of Music, Londra, cu distincție, sub îndrumarea lui Igor Petrushevsky  și  Levon Chilingirian. Tot în cadrul Academiei Regale de Muzică, Londra,  violonistul Radu Ropotan lucrează cu mari nume ale scenei internaționale printre care Thomas Brandis, Anna Lisa Bezrodny, Maxim Vengerov și de asemenea urmează cursurile de dirijat ale maestrului Peter Stark.

Radu Ropotan a concertat pe scene din România, Franța, Germania, Italia, Anglia, iar în 2014 a fost invitat în Japonia, la Festivalul de Muzica al Pacificului, colaborând cu Rainer Kuchl – concertmaestru  al  Vienna Philharmonic și David Chen – concertmaestru al Metropolitan New York Philharmonic.

Printre cursurile de măiestrie pe care le urmează în România și în străinătate, trebuie menționate nume precum: Alexander Arenkow, Stefan Gheorgiu, Liviu Prunaru, Ilarion Ionescu Galati și AlexandruTomescu. În Londra, violonistul Radu Ropotan, are privilegiul de a lucra necondiționat cu marele violonist, muzician de talie mondială, Eugen Sârbu.