Dedicat studiului viorii de la vârsta de 5 ani, Răsvan Dumitru a urmat Liceul de Artă din Brașov la clasa de vioară a profesoarei Maria Mireanu, și apoi Academia de Muzica „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca ca discipol al prof. univ. dr. Victoria Nicolae. Între 2007-2011 a fost prim concertmaistru al Orchestrei Operei Naţionale Române din Cluj Napoca iar între 2008-2012 şef de partidă al compartimentului viorii a doua al Orchestrei Naţionale de Tineret a României. În prezent, Răsvan ocupă poziția de lider al partidei viorii a doua a Filarmonicii de Stat „Transilvania” din Cluj Napoca.

Este membru fondator al Cvartetului Arcadia alături de care se bucură de o carieră recunoscută pe plan internațional, susținând concerte pe cele mai importante scene ale lumii, și are parte de un contract de exclusivitate cu casa de discuri Chandos din Marea Britanie. În prezent, Cvartetul Arcadia este cvartet în rezidență al Centrului Național de Artă Tinerimea Română din București.

Absolvent al studiilor doctorale ale Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, este lector universitar în cadrul Departamentului de Instrumente cu Coarde, Suflători și Percuție, predând vioara. Distins cu premii la o serie de Concursuri Naţionale și Internaționale, și semifinalist la Concours Musical International de Montreal în 2006, a susținut recitaluri apreciate atât în ţară, cât şi în străinătate, concertrând în Germania, Austria, Elveţia și Olanda.

În postură solistică a realizat concerte alături de orchestre din țară, din care amintim concertele susținute alături de Filarmonica din Braşov, Filarmonica de Stat „Transilvania” din Cluj Napoca, Orchestra de Cameră a Radiodifuziunii Române.

Răsvan cultivă cu viu interes şi stilul de interpretare al repertoriului baroc, colaborând cu o serie de ansambluri de profil. Cântă pe o vioară Leon Fischesser atribuită pe viaţă de către fundaţia elveţiană „Musique et Vie” în urma unui concurs organizat în 2005.