Răzvan Poptean a absolvit în 2005 studiile de licență și în 2007 studiile de masterat la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca, clasa prof.univ. dr. loan Goilă, pentru ca apoi să finalizeze studiile universitare prin obținerea titlului de Doctor în Muzică, avându-l pe prof. univ. dr. Cristian Misievici drept coordonator.
Pe parcursul studiilor a fost laureat la Olimpiadele Naționale de Muzică în 1998, 1999 și 2000, la Concursul „Clarinet Fest” din Cluj Napoca în 2001 și la Concursul Internațional „Jeunesses Musicales” din București la două ediții consecutive, în 2006 și 2008.

A activat ca prim clarinetist al Orchestrei de Tineret „Clasica” din Cluj Napoca iar din 2008 este prim clarinetist al Orchestrei Naționale de Tineret a României și al Orchestrei Naționale Simfonice a României, fondate de maeștrii Cristian Mandeal și Marin Cazacu. În același an devine cadru universitar, predând clarinetul și muzică de camera în cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, iar în prezent ocupă postul de conferențiar universitar. De asemenea, începând cu 2013 Răzvan este artist instrumentist în cadrul Orchestrei Filarmonicii „Transilvania” din Cluj Napoca.

Răzvan are o bogată activitate artistică pe scenele filarmonicilor din tară. Repertoriul abordat se întinde de la bine-cunoscutul concert mozartian, până la lucrări din secolul al XX-lea, scrise de compozitori precum A. Copland sau W. Lutoslavski.

Un rol deosebit în formarea sa artistică l-au avut și cursurile de măiestrie interpretativă la care a participat, cursuri susținute de artiști renumiți, din care îi amintim pe: Paul Green (SUA), Dirk Schulteis (Germania), Hans Colbers (Olanda), Douglas Masek (SUA), Reto Bieri (Elveția), membrii ai ansamblului “Raro”, membrii Cvartetelor „Voces” (România) și „Orlando” (Olanda), Cecilia Franchini (ltalia), Dolores Chelariu și Ladislau Chendes (România).

Răzvan este din 2010 președintele Asociației Culturale Notes&Ties din Cluj Napoca iar din 2019 este managerul „Cluj International Music Competition”, funcție care a ocupat-o între 2011-2017 la Concursul Internațional de Muzică „Gheorghe Dima”.