Ștefan Diaconu s-a născut pe data de 25 septembrie 1990, în orașul Rădăuți, județul Suceava. Activitatea lui îmbină  cariera  de flautist și  dirijor cu cea de redactor, aranjor de partituri și  pedagog.  Printre cele mai recente realizări se remarcă realizarea unei noi ediții ale Simfoniilor de George Enescu, colecția completă pentru instrumente de suflat de Dinu Lipatti precum și înregistrarea acestora pe un album audio, împreună cu cvintetului V Coloris, un cvintet cu palmares internațional impresionant.

A absolvit programul de Master – studii de orchestră, flaut în iunie 2017 la Academia Regală de Muzică din Danemarca iar in prezent urmează Programul de Solist a Conservatorului de Muzică din Odense, Danemarca precum și Doctoratul la Universitatea Naționala de Muzică din București. Este dublu licențiat al Universității de Muzică din București, unde a studiat Interpretare Muzicala, flaut și Dirijat Orchestră.

Ca și flautist a beneficiat de îndrumarea unor importanți flautiști ca:  Andrea Lieberknecht, Felix Renggli, Ion Bogdan Ștefănescu, Ulla Miilmann, Rune Most, Sébastian Jacot, Gergely Bodoky iar ca dirijor a avut parte de îndrumarea unor maeștri străluciți precum : Cristian Măcelaru, Neeme Järvi, Jin Wang, Enrique Garcia Ascensio, Monika Wolinska, Petru Andriesei.

A obținut numeroase premii la concursuri naționale și internaționale, cele mai recente fiind : premiul I la competiția internaționala Petrichor International Music Competition, premiul III la concursul internațional Eugène Ysaÿe precum și premiul III la concursul internațional ”Carl Nielsen Chamber Music Competition”, concurs de referință pentru ansamblurile camerale. Pe lângă numeroasele colaborări cu ansambluri și orchestre din România, Ștefan activează și în peisajul muzical din Danemarca și Suedia prin colaborări cu importante ansambluri camerale și orchestrale ca : Orchestra Simfonică din Odense, Opera Regală din Copenhaga, Orchestra Filarmonicii din Copenhaga, Orchestra simfonică din Norrekchoping, Mlamo și Helsinborg, Suedia, Ansamblul Cameral din Esbjerg precum și cel mai renumit cvartet de corzi din Scandinavia – Danish String Quartet.

În România a activat ca prim flautist, colaborator permanent în cadrul Filarmonicii Naționale ”George Enescu”, prim flautist al Orchestrei Naționale Simfonice Române, dirijată de Cristian Măcelaru, a colaborat cu Orchestra Națională Radio, ansambluri de muzică contemporană  – Profil Simfonietta, SonoMania, Archeus, devotioModerna , precum și ansambluri camerale de referință. A cântat ca solist cu Orchestra de Cameră Radio, Filarmonica ”George Enescu”, Orchestra simfonică din Gorzow, Polonia, DUEN – orchestra daneză de tineret.

In prezent, Ștefan activează în două ansambluri de prestigiu internațional : cvintetul de suflători V Coloris și duo flaut-acordeon MoldoDuo cu care susține numeroase concerte în Europa.