Vlad Rațiu și-a început studiile în domeniul muzicii la vârsta de 15 ani, în orașul natal Cluj-Napoca, în urma unor conjuncturi care l-au împiedicat să studieze arhitectura. Îndrumat de profesori în alegerea contrabasului, instrumentul a devenit imediat un subiect de interes, iar la scurt timp acesta s-a transformat într-o obsesie. În prezent, la vârsta de 23 de ani, după finalizarea studiilor de licență realizate la Universitatea Națională de Muzică din București, clasa profesorului Ștefan Thomasz, Vlad își continuă studiile de masterat la Conservatorul „Prins Claus” din Groningen, sub tutela profesorului Sorin Orcinschi.
De-a lungul timpului Vlad a avut ocazia de a întâlni, învăța și cânta alături de numeroase personalități din domeniul muzicii precum: Wynton Marsalis, Michael Sanderling, Lothar Zagrosek, Cristian Măcelaru, Cristian Mandeal, Vladimir Jurowsky, Sorin Orcinschi, Ștefan Thomasz, Dorin Marc, Cătălin Rotaru, Petru Iuga, Kostyak Botond, Cristian Braica, Gunars Upatnieks.
Vlad a câștigat premii la Concursuri Naționale din care amintim: Premiul al II-lea în 2015 și Premiul I în 2016 la Olimpiada Națională de Muzică; Premiul I la Concursul „Lira de Aur”; Premiul I la Concursul Institutului Maghiar „Balassi” din București și a susținut recitaluri și concerte de muzică de cameră în România, Germania și Olanda.
În calitate de membru al diferitelor ansambluri orchestrale, Vlad a susținut concerte în Europa, Orientul Mijlociu și în Statele Unite ale Americii, iar în prezent este șeful partidei de contrabas al Orchestrei Naționale de Tineret a României și al Orchestrei Naționale Simfonice a României. De-a lungul timpului el a fost colaborator al Filarmonicii „George Enescu”, al Orchestrei Naționale Radio, al Orchestrei de Cameră Radio și al Orchestrei Operei Naționale din București, „Nürnberger Symphoniker”, „Bamberger Universität Kammerorchester” și al Orchestrei Simfonice de Stat „Evgeny Svetlanov” din Moscova. Vlad a avut de asemenea privilegiul de a cânta alături de „Royal Concertgebouw Orchestra” și „Jazz at Lincoln Center Orchestra”.
În stagiunea 2021-2022 va realiza un stagiu de practică orchestrală la Orchestra Simfonică de Nord a Olandei și va colabora cu „Netherlands Philharmonic” din Amsterdam.
Descris ca un interpret versatil, interesul său în domeniul muzicii se extinde de la muzica veche și muzica folclorică, până la repertoriul contemporan, îmbinând pregătirea muzicală cu pasiunea pentru actorie și oratorice în interpretări pline de energie, variate și bogate în palete coloristice, fie în ipostază de solist sau membru al ansamblurilor și orchestrelor în care activează.